CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

~>> pukul berapa TOK HARIMAU ?

Thursday, 10 November 2011

what u give 1 day u'll get back!! (sambil tsenyum)

Assalammualaikum semua....btemu kembali...setelah sekian lama aku tidak mencoretkan ssuatu dalam blog ''Pabila Papan Kekunci Diketuk''...Hari ini tdetik di hati hendak menaip...Menaip, mencurahkan & membongkarkn apa yang tbuku, tsurat, & tsirat....Mungkin betul apa yang orang sekeliling cakap.. Kesabaran manusia ada batasnya..Mungkin xselamanya kita 'manusia biasa' mampu bersabar & bertahan dengan dugaan & fitnah orang sekeliling.. Mungkin jika apa yang bakal aku tulis ini  memburukkn keadaan & nama seseorang...aku rasa xperlu aku menyesal dengan keputusan yang diambil kerana tlebih dulu namaku dburukkn...Dan aku ingin membersihkkan semula namaku FARAH DYA.....
                      ''Ada masanya Allah memberi nikmat melalui musibah yang dasyat & ada pula masanya menguji sesetengah manusia dengan nikmat & kesenangan.Renunglah semula masa lalu & masa depan anda.Insaflah bahawa hidup ini penuh dengan peristiwa yang datang silih berganti, orang yang mampu keluar dengan ujian itu dengan selamat, itulah yang menang.Mudah-mudahan Allah menjadikan sesuatu yang menyenangkan selepas itu.....''




perghhh siap bagi sebab napa nak dptkn no fon...
kwn2 sila hati2 bila ada laki buat camni k :))

berusaha dan terus berusaha....... ;p


pandai bmaen kata2.....tp xtunaikn apa yg dkata :p

ya memang sy jadikn semua ni sebagai bahan bukti!..
awk jgak yg suruh kn....jd jngn salahkn sy napa sy buat smua ni ;))

KEKADANG SESUATU PERKARA ITU X PERLULAH DSOROKKN...JUJUR ITU AMAT PENTING! BIAR SAKIT SEKARANG & MANIS D MASA AKAN DATANG....FIKIRLAH UNTUK APA KITA MENYOROKKN APA YANG PATUT KITA BAGITAU...APAKAH KEPENTINGANNYA ???

Isz Sudirman / Iszsudirman Photography, sy xtau apa niat awk...sedangkn hubungan ini awk yg mulakan....xperlu awk mburukkn sy dekat FB awk, cerita antara kita sudah lama TAMAT! Kalau awk nak bahagia dengan Nina Fatma Ali just go on! xperlu nak tutup kesilapan & keburukan diri dengan 'tagged' nama sy kat FB awk & burukkn sy! Nak raih simpati orang sekeliling bukan begitu caranya....Kalau awk mampu meraih simpati orang sekalipun tapi ingat Allah S.W.T ada d sisi hambanya..Benda ni simple tapi awk buat jadi complicated, kalau xnak teruskn hubungan ini, sy faham tapi kenapa diamkn diri, xnak bterus terang & akhirnya postkn macam 2 kat FB??Awk xrasa awk ni bodoh ke buat begitu??
U're 25 already not 5 years old...!Jangan jadi seperti manusia yg 'xda pelajaran' sampai perlu tulis begitu...Kaji diri sendiri dulu...Mungkin kawan2 awk boleh 'like & cmmnt' (wahh romantiknya,wahh jiwangnyaa,wahhh untung la nina) tapi jika mereka 'bpelajaran', mereka juga akan bfikir statement bodoh awk ni mjatuhkn maruah sorang pmpn lain..disamping menunjukkn yg awk juga bukan seorang 'lelaki' bpelajaran & 'bfikiran jauh'.....
Sy xperlu jadi seperti awk menulis sesuatu di FB ....akhirnya memalukn diri sendiri...Mungkin d pihak awk, orang boleh mberi pelbagai persepsi tentang diri sy...Its ok cakap menggunakan angin memang ramai tapi siapa berani bcakap menggunakan FAKTA & BUKTI...??ingat Allah S.W.T kat atas 2 maha berkuasa,xselamanya awk boleh bsenang- lenang dengan cara begini!!







jujur & ikhlas!

cuba tengok betul2 letak kat 'info' masing2...
dia yg suruh ea....

jujur & ikhlas!


''Kiranya tiada cinta insani untukku...Cukuplah cinta Allah penyuluh hidupku...Moga kelak akan ada cinta untukku daripada insan yg mencintai Allah sebagaimana cintaku terhadapNya''




jujur & ikhlas!

nak tutup kesilapan diri baik citer dulu kn sblom org lain citer :p

Selama ini sy cuma diamkn saja & bsabar dengan apa yg berlaku...Sy xnak bsuara kerana sy yakin nanti awk yg akan malu sendiri...seperti kata awk 'jangan aibkn orang nanti Allah bukak aib kita'... & sekarang siapa yg di aibkn siapa? Siapa di aibkn balik?? Mungkin awk dah lupa dengan kata2 awk ni... Lagipun sy tau FB ini juga tempat awk cari makan... jadi kenapa sy perlu tutup periuk nasi orangkn.... Mungkin selepas apa yg sy coretkn & luahkn ini mbuatkn lebih ramai mengenali siapa awk, xperlu sy minta maaf sebab awk sendiri dah malukn diri awk sendiri... awk sendiri dah burukkn nama awk.. Sy rasa xperlu sy mbalas kebodohan awk dengan menulis semula kat FB sy... Cukuplah sy katakn FB ini juga tumpuan orang ramai... orang luar melihat gelagat kita & secara xlangsung menilai siapa kita yg sebenarnya.. Sy percaya dalam FB awk juga ada kawan2 dr UPM baik senior mahupun junior, saudara-mara, family & kenalan2 lain..Begitu juga sy, jadi xperlu sy memburukkn awk kat FB sy... Bagi sy biarlah apa yg blaku djadikn 'Pengajaran'...


perghhh dia melamar la weyy....
tulang rusuk 2 :p

ok cuba tngk apa yg dia planning :p
ok cuba tngk dia anggap aku apa...

baca betul2 k :))

ok yg ni pun baca betuk2 jgak :))

Awk kata nak ajak sy kahwin dalam masa 2 taun...awk dah lupa? sy ke yg thegeh2 kat awk?? Rasanya xperlu sy bagitau apa lagi apa yg awk cakap dulu.. nanti awk juga yg malu sendiri...awk ni kalau bcinta pun xjujur, apatah lagi dah kahwin nantikn... Kalau awk rasa awk nak balik semula pd kekasih lama awk & awk rasa 'serba salah' & 'bersalah'... jangan la buruk2 kn sy seperti mana awk burukkn dia kat sy...apa yg awk dapat dengan cara begini??

perghhhh inbox penuh dengan kamu..

wall jugak penuh dengan kamu..

Kita pernah bcouple, kita kenal keluarga masing2...mak awk kenal sy, family sy kenal awk tp awk bleh tulis begini kat FB... awk ni macam budak2 la.. awk xtau malu ke 1 Malaysia baca tentang kita.. Ibarat membuka pekung kat dada snediri.. Sy yakin kalau awk kahwin nanti,awk akn cerita hubungan rumah tngga awk kat dlm FB sperti mana awk buat dekat sy.. Ingat mak awk kat kg, kesian dia, awk 'anak sulung' yg dia harap2kn tp jangan jadi sperti 'xbleh diharap'... Ilmu yg awk perolehi sebelum 'grade' bukan letaknya di kaki.. Jadilah manusia yg 'matang & bfikiran jauh'.....

BERMULA SEGALA PENIPUAN DARIMU & HADIRNYA ORANG KE 3!

Naluri seorang wanita mmg tepat & benar!

ok kwn2 sila tngk 'tarikh' ni nya...
sy siap post kat wall FB sy....
kononnya nak wat suprise hari konvo dia
walaupun hati dpt rasa kn ssuatu..

alamak bukak2 je FB tngk aku dah kena remove la weyy...
kelakar plak bila kena remove ngn BF sendiri..

aik NINA FATMA ALI xwujud?? ya betik?
hahhahahaha xyah la awk block sy dear..
Jngn takut dgn bayang2 sendiri k!
Gud Luck wit ur life...

jeng jeng....suprise!! aku plak yg dapat suprise dr dia da..
time ksh bnyk2!! patut la naluri sy kuat mngatakan supaya sy jngn pergi
konvo awk!! mungkin ALLAH lebih mngetahuinya....
alhamdulillah..

aik dah kena block la weyyy....hahahhahaha
mcm budak2 la dia ni maen block2 org plak ;p
biasela dah curang kn.....
awk yg curang awk plak yg block sy..bila sy
kenangkn balik sy rasa nak tgelak pun ada jgak..
mungkin ada hikmah sy bukan utk awk & awk bukan utk sy :)))

aik patut la ko block aku....
rupa2nya nak add 'nina danish aka fatma ali'
ehh xyah la nak cover line letak nama 'ayah' lain...
nina dah block aku dr awal lg la hahhahaa :))
jngn risau sy xkn cari dia kat FB waste my time k!

ok ari 2 dia block aku kn...
skrang ni cuba korang tengok btol2...
dia dah xblock aku la...
nak tau sbb apa??

hah! inilah sebabnya....
dia tulis 'statement' ni plak kononnya nak tutup
kecurangannya dekat member2 dia yg smemangnya
tau hubungan aku ngn dia.....ari 2 maybe awk xprivatekn apa yg awk tulis..
seolah2 saja nak org skeliling cmmnt & tengok perangai sbenar awk..
Isz cuma 1 saja nasihat yg mampu sy berikn.. Jngn pernah merasa
menyesal & bodoh dengan apa yg blaku kerana
mungkin tuhan sengaja mahu kita bjumpa dengan org yg salah sebelum menemui insan yg betul,
supaya apabila kita akhirnya btemu dgn insan yg betul, kita akn tahu bgaimana
utk bsyukur dgn nikmat itu serta mngakui hakikat bahwa ada hikmah
dsebalik ujian tsebut :))











''If someone else steals my man, the best revenge is to let her have him.. A real man can't be stolen unless he wants to"

Maaf aku bukan jenis 'lautan api sanggup aku harungi'... ko cuma kekasih saja kita xda apa2 ikatan yg sah! Jadi xperlu aku pertahankn hubungan ini.. buat apa kita pertahankn sedangkn dia sendiri inginkn smua ini tjadi... sbb aku percaya klau sekarang pun dia bleh curang, xhairan dah kahwin pun sama.. believe me!!
Kalau kita dah xda kena mengena dengan orang 2 lebih baik kita pulangkn apa yg dia pernah beri kat kita kn... So, sy pulangkn semula lagu2 yg pernah awk dedicate kat sy..nak pulangkn kat FB tp awk dah block sy.. ohh ya sy ingat nak pulangkn teddy bear yg awk hadiahkn 2 la.. buat apa simpankn.. nak buang dalam tong sampah takut xmuat :)) 

Akhir kata kpd pembaca blog ni sentiasa ingat Dia memerhatikan kita kerana Dia lebih dekat drpd urat nadi kita.. Jngn dhairankn dengan kata nista & persepsi negatif orang2 yg xsenang dengan kita kerana di dunia ini bukan semua yg kita lakukan dsukai oleh orang lain.. Cuma kita harus bfikiran positif, jangan bdendam...  Tidak tdetik dhati mngatakn yg aku adalah yg tbaik kerana apa yg aku lalui mungkin dpt dkongsi bsama. Sedikit pkongsian dlm mengisi kehidupan yg kadangkala myesakkn.. Dugaan mjadikn kita smakin kuat 'only the tough gets goings'.. Jangan takut pada cabaran kerana cabaran mberikn kita ssuatu kelainan & pengalaman baru.. Go for it!!

Aku buat 'statement' begini demi mbersihkn nama aku yg telah dburukkn.. aku harap kawan2 skeliling memahami & kepada stalker2 dluar sana t'utamanya yg ada dalam 'frenz list Isz Sudirman' bhenti la, sy xmngganggu kehidupan anda, jd anda xperlu nak add sy kat FB & nak tau setiap inci kehidupan sy... terima kasih!!

''SENYUMLAH WALAUPUN DIRIMU DSAKITI''

16 comments:

AdaNaz87 said...

tabahkan hati dear. kadang² dugaan yang datang dalam hidup kita, sebenarnya nak menguji sejauh mana kesabaran dan kuatnya kita dalam menghadapi dugaan. ramai lagi lelaki luar sana yang lebih layak untuk kamu. apa yang ex kamu buat,pasti dia akan dapat balasan bukan dari kamu tapi dari orang lain. take care! ((;

Bella Ayub said...

salam..

uhmm..itu la guys ni bukan boleh percaya sangat.. bukan maksud kita anti lelaki.. tapi kena berjaga2 je.. tak apa..pengalaman mengajar kamu lbih bhati2.. tp jgn bhenti mncuba untuk bcinta.. sabar k.. salam

awall udinn'ALFIE'starr said...

Erm dat guy is a jackass. Sore loser.move on je la 4 both of u k

Anniesa Sophillea said...

wah.. best gile bce! macam satu konspirasi yg da terbongkar.. haha besela.. manusia biasa mmg ade limit kesabaran masing2.

but as a girl/woman... kite kene jage maruah kaum sesame kite.. kite selalu jdi mngsa keadaan...experience mungkin lain2.. tp WE AS WOMAN akan jadi mangsa dalam ape bende skalipun...

sy stuju sgt awak wat cam ni..cume awak dan the other girl lagi sorang tuh mangsa keadaan... rasionalnye awak blurr kan je pic tuh dan nama tuh tak patut ade.. that JERK mmg nampak keLOOSERan dia...

so chill.. KARMA will come to him soon...
tq =)

Akhi Joe said...

^_^ Ini perjalanan cinta dari Allah. Hargainya ... Dah nampak lopak airnya kan? Jangan pijak lagi. Pilih haluan lain. Mudahnya, jln yg Allah redhai.Cintai suamimu, bkn kekasihmu.

Moga Allah pelihara kita. :)

Nor Idayu Abd Rahman said...

Fuhh...... Tabahkan hati....

Macam mana org tu lukakn hati kita one day nnt org akn wat dia camtu...

Nasib baik belum bertunang or kawin.... Jadikan pengajaran...

Pengajaran wat kita jd lebih kuat & berhati2... Anggpla ini ujian...

samuel said...

1st time nh bce blog org..... malu den jd laki cmni......SABAR ye puan...

Gelabah Saja ! said...
This comment has been removed by the author.
atikahsyika ♥ said...

apa yg berlaku ada hikmahnya awak , awak memang ada hak untuk menbersihkan nama awak . awak da buatkan ramai mata tebuka untuk menilai lelaki , good job ! u're such a strong person , proud of you :) XOXO ~

Lily Mazni said...

Salam sis, Maz tejumpe ur blog dekat slah satu my friendlist fb. Tak sangke tbe-tibe leh bace ur blog. Sis saba ok, mybe ade hikmah d'sebalik sume ni. Mybe ade lagi orang yang terbaik untuk sis. Tapi sis tak jumpenye lg. Maz tumpang sedih. Hope sis dapat seseorang yang lagi bagos dari die. Sekarang ni sumenye cash. Insyaallah :) chill okay :D

Husna aka Mok said...

Pehhhh! Bapak sengal laki ni , apa?? laki camni pun boleh idop gak ke ??! grrr

BuLaNaim ♥(˘⌣˘)♥ said...

assalammualaikum dya . salam perkenalan.. sudah ternyata allah lebih sayang kan yu sbb itu allah bagi yu kenal jantan nih.. supaya yu dapat kenal "MANA SATU JANTAN MANA SATU LELAKI" ok dari apa yang i baca lelaki ni sangat kampung ! otak sempit ! and acah2 gud.. dari awal jantan ni dah menunjuk kan yang jantan ni tak de ciri2 ketu keluarga pun! isk! sorry yunk panas hati i baca well mulot i mcm longkang i tao. haha! apa2 pun bersyukur dan berterima kasih la pada yang maha esa sebab selamat kan yu kann :)) have a nice day dya .

- Perantau. - said...

malu dgn kaum sendiri.bawak banyak bersabar ya.

FyFy said...

ayat manissssssssssssss .....

fiqad said...

Haha...klaka. sorry. Bkn nk perlekehkan. Juz malu kt kaum sndri. Allah knows better. be strong!! Btw, juz singgah. Salam..

LittleGurl said...

orang kata, cinta muka buku so sweet kan? tapi sebenarnya mukabuku penuh dgn perangkap yg kita tak pernah sedar. bagi saya, yang penting perlu kenal dulu hati budi betul2 barulah kita dpt menilai erti cinta yg sbnr. sebab kalau ikutkan sesiapa saja boleh ucapkan 'i love you','saya sayang awak'. it's just a word my dear. yg penting adalah hati. as a woman, we need to prevent ourselves from that kind of man. mmg betul kita selalu menjadi mangsa keadaan, tapi kita kena kuat, kena tabahkan hati jgn mudah terpengaruh dgn ucapan manis lelaki. sebab tak semua lelaki sama. ada yg betul-betul ikhlas, tapi yg tak ikhlas mcm mana pula? kita taktau kan? sebab itu perlunya jarak masa utk kenal hati budi msg2.

saya yakin awak kuat! yg penting skng, Allah s.w.t dah tunjukkan kebenaran. percayalah, Allah s.w.t Maha Mengetahui. Awak akan bertemu seseorang yg benar2 ikhlas dalam hubungan, yg benar2 menyayangi, benar2 memahami, jujur. Kesakitan yang kita rasa sekarang adalah persediaan utk kita melangkah ke alam kebahagiaan kelak :)) kebahagiaan itu akan menjadi milik awak farah. Allah s.w.t always be with you.

Post a Comment

blogmood-1


blogmood-2


blink-2